Unitatea de invatamant a fost infiintata in anul 1952, avand denumirea de Centrul Scolar Bucuresti, centru in care se organizau cursuri de scurta durata pentru meserii ca: planificatori ramura, televizorist si croitor.

Primele clase de scoala profesionala s-au constituit incepand cu anul 1961 la meseriile croitor imbracaminte femei, croitor imbracaminte pentru barbati si cizmar. In paralel se desfasurau in continuare cursuri de scurta durata.

In 1961 scoala a capatat denumirea de Scoala profesionala si de ucenici. An de an meseriile pregatite prin scoala profesionala s-au diversificat. Totodata, s-au construit clase de scoala tehnica postliceala pentru specializarile: fotograf-fotoceramist, depanator aparatura radio-TV, optician, specializari care au devenit traditionale pentru unitatea de invatamant.

In perioada 1963-1982 unitatea de invatamant a functionat sub titulatura Grup Scolar UCECOM Bucuresti.

In anul 1982 au fost desfiintate clasele de scoala postliceala si, ca atare, denumirea scolii a suferit o noua modificare, numindu-se Scoala profesionala nr. 44. Din anul 1986 si pana in anul 1990, meseriile oferite de scoala s-au mentinut in domeniul prestarilor de servicii, si anume: blanar, marochiner, croitor, tamplar, tapiter, tinichigiu auto, mecanic auto, reparator fete incaltaminte, talpuitor, instalator apa canal gaze, cosmetician, coafor, frizer etc.

Din anul scolar 1995/1996 unitatea functioneaza sub titulatura de Grup Scolar de Arte si Meserii “Spiru Haret” al Cooperatiei Mestesugaresti.

Din 1995, când invatamantul cooperatist a fost recunoscut ca segment al invatamantului preuniversitar particular, oferta educationala a retinut acele meserii si specializari care definesc identitatea grupului scolar. Au fost propuse specializari noi, foarte cautate, ca agent vamal, tehnician optometrist, coafor stilist si altele.

In perioada 1996-2000, unitatea de invatamant a fost cuprinsa in programul PHARE-VET ca scoala pilot pentru urmatoarele meserii: croitor imbracaminte pentru femei, bijutier, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, lacatus mecanic, optician reparator aparatura optico-mecanica, precum si pentru specializarile cosmeticiana si coafor stilist. Cu prilejul acestui eveniment, au fost elaborate planuri de invatamant si programe scolare, standarde de pregatire profesionala si standarde ocupationale, utilizate in prezent in toate unitatile scolare ale invatamantului preuniversitar public, care pregatesc in meserii specifice domeniului serviciilor.

Profesorii şcolii au participat la iniţierea şi definirea unor noi calificări incluse în nomenclatorul naţional al calificărilor- Tehnician optometrist, Tehnician mecatronist, Tehnician maseur, Coafor stilist şi Stilist.

Suntem iniţiatorii calificărilor de nivel 3 avansat, pregătite prin şcoala postliceală, Tehnician optometrist şi Stilist.

Prin profesorii şcolii, am participat la reforma învăţământului profesional şi tehnic desfăşurat în cadrul programelor derulate sub patronajul CNDIPT din anul 2001 până în present.

Scoala mentine an de an un efectiv de elevi în jur de 1400 de persoane, ceea ce inseamna peste 55 de clase.

Unitatea de invatamant dispune de săli de clasă, cabinete, laboratoare și ateliere, pentru a caror dotare cu echipamente didactice moderne, performante se investesc peste 25% din veniturile școlii.

Din anul 1994 există revista școlii, care a purtat denumirea “Noi, tinerii”. În prezent, poartă titlul La răscruce de gânduri și este editată semestrial, ilustrțnd preocuparea elevilor  pentru mestesugul exprimarii in scris. Locurile fruntase obtinute de revista la competitiile consacrate publicisticii scolare sunt argumente convingatoare pentru talentul cu care au fost inzestrati viitorii meseriasi si specialisti, aflati in prezent in bancile școlii.

Rezultatele la examenele de certificare a competențelor profesionale reflectă buna pregătire de profesională pe care elevii o dobândesc în școală.

Absolventii isi gasesc cu usurinta locuri de munca. Scolarizarea, formarea lor ca meseriasi si specialisti prin unitatea de invatamant a cooperatiei mestesugaresti reprezinta o carte de vizita apreciata de agentii economici din domeniul serviciilor, de intreprinderile mici si mijlocii, de numeroase firme interesate, aflat in diferite zone ale tarii.

Incepand cu anul scolar 2009-2010, Grupul Scolar de Arte si Meserii “Spiru Haret” Bucuresti functioneaza sub titulatura de Colegiul UCECOM “Spiru Haret”.

Școala deține acreditare pentru toate calificările pregătite prin liceu, școala profesională și școala postliceală

Fotocopie a ordinului de acreditare:

Ordinul de acreditare Ordinul de acreditare Ordinul de acreditare Ordinul de acreditare

acrediatre sanitar (PDF)