Obiectivul proiectului

Proiectul OPIR, iniţiat şi administrat de Centrul de Coordonare şi Gestionare din Bruxelles, are ca obiectiv dezvoltarea unui sistem european de unităţi de credite transferabil, pentru calificările Coafor şi Automatist asigurând, în cadrul reţelei partenerilor din consorţiu, transferul şi acumularea de unităţi de competenţe.

 

Parteneri în cadrul proiectului

România este reprezentată în proiect de CNDIPT, Colegiul Tehnic de Comunicaţie “Nicolae Vasilescu – Karpen”din Bacău şi Colegiul UCECOM „Spiru Haret”. Partenerii din consorţiu sunt: Elveţia, Spania, Italia, Belgia, Franţa.

Colegiul UCECOM “Spiru Haret” promovează un învăţământ la standarde europene. Suntem preocupaţi de a oferi o pregătire modernă, care să aducă pe piaţa muncii din România o calitate sporită a serviciilor, a relaţiilor de muncă şi a celor cu clienţii. Acest deziderat se poate realiza şi prin apropierea pregătirii elevilor de mediul european al calificărilor. Participarea noastră la proiectul OPIR a fost o oportunitate în acest sens.

 

Activităţi în cadrul proiectului

Specialiştii partenerilor au convenit asupra unităţilor de competenţe comune care definesc cele două meserii, au elaborat o unitate de competenţe precizând cunoştinţele, abilităţile şi deprinderile pe care elevii trebuie să le dobândească pe parcursul pregătirii. Pentru calificarea Coafor, a fost aleasă unitatea de competenţe tehnice “Coafarea părului”, foarte importantă pentru practicarea meseriei. Pasul următor constă în schimburi de elevi între parteneri pentru pregătirea acestora conform unităţii de competenţă descrise şi certificarea ECVET a competenţelor dobândite. Iniţiatorii proiectului OPIR doresc ca această experienţă să fie una convingătoare la nivel european pentru extinderea sistemului de unităţi de credite trasferabile. De aceea rezultatele proiectului vor fi prezentate în Consiliul Europei, în toamna anului 2010.

 

Proiectul Leonardo da Vinci IVT „Dezvoltarea competenţelor în sistem ECVET pentru domeniul Estetica şi igiena corpului omenesc- DeCo ECVET”

Propunerea proiectului de mobilitate a elevilor, Leonardo da Vinci IVT, „Dezvoltarea competenţelor în sistem ECVET pentru domeniul Estetica şi igiena corpului omenesc- DeCo ECVET”, se subscrie proiectului OPIR şi va consta în organizarea unui stagiu de pregatire practică pentru 7 elevi din anul de completare, calificarea Frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, la şcoala ICTF “Henri Maus”, Namur, Belgia.

 

ITCF “Henri Maus”, Namur, Belgia

ITCF “Henri Maus” este partenerul nostru în cadrul proiectului Leonardo da Vinci. Este o şcoală cu tradiţie care funcţionează din anul 1954 ca instituţie publică a Ministerului Educaţiei din Belgia, asigurând cursuri de formare profesională, zi şi serale. Şcoala poartă numele unui renumit inginer de căi ferate din Namur care a trăit în secolul al XIX-lea şi care a construit numeroase drumuri şi căi ferate în Belgia, Franţa, Italia (tunelul Frejus din Alpi).
În 1996, ICTF a fuzionat cu Liceul Comunităţii Franceze din Eghezée, fapt care a făcut să se implanteze în două medii economice şi sociale complet diferite, fapt oglindit şi în diversificarea ofertei educaţionale. ITCF oferă formare profesională pentru domeniile Electomecanic, Mecanic, Electric, Construcţii, Coafură. Pregatirea pentru meseria Coafor se desfăşoară pe parcursul claselor III-VI, la sfârşitul acestui ciclu, absolvenţii vor putea fi angajaţi cu această calificare, vor putea comercializa produse de salon, pot fi angajaţi în firme, spitale şi sanatorii, pot deschide un salon.
În cazul în care este absolvită şi clasa a VII-a, elevul obţine un certificat CESS putând astfel accede şi în învăţământul universitar.
În cadrul schimburilor tranfrontaliere europene s-au validat competenţele internaţionale ale meseriei. S-au adaptat modalităţile de evaluare a elevilor cu cele de nivel european.
Institutul Tehnic al Comunităţii Franceze “Henri Maus” este deservit de un modern centru psiho-medico-social, care oferă servicii gratuite elevilor cu scopul dezvoltării lor armonioase. ITCF este implicat în parteneriate care au ca obiectiv principal ajutorarea elevilor care provin din medii defavorizate sau care sunt momentan în dificultate, oferind ajutor material sub formă de abonamente şcolare, caiete, masă, salopete, excursii pedagogice etc.
ITCF dispune de internat pentru elevii care provin din întreaga regiune valonă a Belgiei.
Principiile promovate de şcoală sunt respectul şi dreptatea. Şcoala este prezentă în mediul socio-economic şi valorizează munca de calitate, punând în valoare potenţialul uman al elevilor şi al corpului profesoral.
Profesorii din domeniul coafurii au participat, în cadrul proiectului OPIR, la elaborarea unităţii de competenţă “Coafarea părului”. De asemenea, colaborează cu promotorul belgian al proiectului OPIR în organizarea activităţilor desfăşurate în cadrul acestuia.

 

Activităţi în cadrul proiectului

Stagiul de formare se va realiza într-un singur flux, de 3 săptămâni, în perioada 8-26.11.2010. Elevii vor parcurge 80 de ore de pregătire practică şi 10 ore de pregătire teoretică din cadrul modulului Coafarea părului, care face parte din planul de învăţământ pentru anul de completare. Pregătirea se va desfăşura conform unităţii de competenţe elaborate în proiectul OPIR, dar care acoperă conţinutul curriculumului nostru. Înainte de realizarea mobilităţii, elevii vor parcurge 50 ore de pregătire teoretică (conform planului de învăţământ).

Obiectivul proiectului este de a integra un nucleu comun european în parcursul naţional de formare în domeniul Estetica şi igiena corpului omenesc.

Colegiul UCECOM “Spiru Haret” asigură elevilor săi pregătirea teoretică şi practică necesare dezvoltării competenţelor specifice domeniului Estetica şi igiena corpului omenesc. Suntem preocupaţi şi de formarea competenţelor de comunicare cu clienţii, de adaptare la cerinţele acestora, de comportament responsabil şi civilizat în relaţia cu clientul. Stagiul de formare profesională în Belgia, le poate oferi elevilor oportunitatea să intre în contact cu profesionişti care au asimilat în comportamentul lor adaptarea la permanenta evoluţie din domeniul coafurii, respectul faţă de client, preocuparea pentru calitatea serviciilor oferite. De asemenea, pregătirea se va realiza cu o dotare modernă. Partenerul nostru, şcoala ICTF Henri Maus, din Namur, Belgia, oferă tinerilor ocazia să se dezvolte profesional şi personal prin intermediul unui stagiu de formare într-un cadru european. Această şcoală asigură buna desfăşurare a activităţilor oferind o educaţie de calitate prin intermediul unor formatori autorizaţi în dezvoltarea resurselor.
Finalitatea stagiului va consta în obţinerea unui certificat Europass şi a certificării ECVET îmbogăţind portofoliul elevilor. Contactul cu spaţiul european va stimula dezvoltarea şi va deschide noi orizonturi.